Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Dovolím si tvrdě nesouhlasit. Právě ekonomická čísla ukazují na to, jak výkonný je dobrý firemní IT systém. Jen pro ukázku. V jisté firmě bylo před zavedením IS zaměstnáno přes 50 lidí (v účetnictví), po zavedení systému tutéž práci dokázalo vykonávat pouhých 5 lidí, A to nemluvím o dalších napojeních, analýzách atd. atd.

0 0
možnosti

P49e21t84r 16A76g14u90l28á22r

22. 5. 2019 11:38

Autor se zamýšlel nad prací zaměstanců rozvíjejících oblast IT a nikoliv jejich spotřebitelů IMHO.

0 0
možnosti

Jak mi to tak leží v hlavě, napadají mne dva pánové, kteří se rozhodně živili poctivě a bez nichž by IT nebylo dnes tam kde je. Docela jste zapomněl vedle Jobse a GAtese na Dennise Ritchieho. Jeho dílo je tu s námi už přes padesát let a nejspíše ještě dlooooouho bude. Jeho programovací jazyk se používá dodnes v méně náročných strojích především v jednočipových aplikacích. A jeho os? Z něj se učili všichni ostatní. Bob Wydlar posunul hardware dost zásadně kupředu. A i když bude letos jeho převratnému vynálezu na poli operačních zesilovačů již 55 let, přes všechnu modernizaci se vyrábí a prodává LM101 dodnes podle původního návrhu.

1 0
možnosti
Foto

Napadlo mě ještě pár dalších - T. B. Lee například, u Jobse by to byl Wozniak atp. ale abych tady byl dostatečně vyčerpávající tak bych místo článku stvořil nákupní seznam. A kromě toho jsou uvedení lidé špatně použitelní z důvodu té maličkosti, že i Vy zmiňujete autora programovacího jazyku, což tuším řeším v článku v poznámce '(*)', tak také zmiňujete jeho původní použití, které určitě pro běžný život zamýšleno a "prodáváno" nebylo, což ošetřuji hned v ůvodu poznámkou o akademickém prostředí (chápejte v širším významu výzkumu atp.).

Problém je, že tyto koncepty byly v dnešním světě zneužity, ohnuty technologicky perverzním způsobem aby vyhověly určitým marketingovým záměrům a my v tom vesele pokračujeme.

Prostě: nezlobte se, ale na kritiku dnešních poměrů, která dokonce používá příměry z oborové historie (zde ~50-70 léta minulého století), reagovat jako argumentem lidmi a produkty, působícími právě v té ještě korektní a rozumné době, kdy se IT používaly mnou uváděným rozumným způsobem, je typickým argumentačním klamem "straw man".

0 0
možnosti

Myslím, že píšete o něčem nad čím jste se zamyslel jen ze svého mikroúhlu pohledu. Nevím prič by bylo nemožné se v IT živit poctivě. Jen namátkou mne napadá několik projektů, které mají pro lidi obrovský přínos, možná nevyčíslitelný, přesto se dají náklady na ně hravě vyčíslit a nejsou nijak astronomické. Co třeba wikipedie a vyhledávače? Co jen obyčený sběr informací a jejich katalogizace? Máte pocit, že se díky nim lidé neposunuli ve vzdělání dál? Možná to považujete už za samozřejmou součást světa, ale někdo to naprogramovat musel. Mimochodem, napsat, že fastfoody se snaží dělat něco tak jak to lidé vymysleli a naplánovali... fuuujjj. Tam je to přesně ukázka toho jak se to dělat nemá. Příprava jídla před vznikem fastfoodů byla vymyšlena a provozována úplně jinak. Nebyl k tomu potřeba třeba chemický průmysl. Jídlo z fastfoodu je sice kalorické, ale vitamíny, minerály a bílkoviny ve většině z nich budete hledat marně. Zdá se, že za IT považujete jen oblast software. Copak se výrobci hardware, bez kterých by celé IT byla jen teorie na papíře, neživí poctivě?

3 0
možnosti
Foto

Hardware neumím komentovat - ten nevyvíjím, takže neumím posoudit, jak dalece musí být citlivý a poruchový jak je, horší je se na něco takového spoléhat napříč lidstvem. Až mi notebook konečně vydrží těch plánovaných 10 let, možná to bude použitelné.

Fastfoody se opravdu snaží to tak dělat - hovořím o organizaci práce - fastfoody jsou v tomhle hodně ilustrativní. Mimochodem ale narážíte na to, jak se musí produkt (v tomto případě jídlo) zm****it na to, aby se vešlo do opakovaného a standartizovaného procesu. Technologií vynucená standartizace našho chování (a z toho plynoucí dusledky) nebo naopak náklady na ohnutí technologického světa aby unesl to naše nestandartní chování je pak právě ilustrací toho o čem píšu.

Sběr informací a jejich katalogizace / vyhledávače / wikipedie ... nejsem si jist, jestli to, co "ušetří" se v dlouhodobém horizontu nevrátí zpátky našim zblbnutím. Abyste totiž byl schopen pracovat s infromacemi a navzájem je efektivně kombinovat, je nutné je mít v určité zaindexované podobě v hlavě. Pokud od toho odhlédnu a budu se dívat jen v kontextu perspektivy nastíněné v článku na to jejich používání, pak je ta bilance +/- vyrovnaná, ale někdo to zaplatit musel. Z čeho pak má zisk a jak jsme to používáním těch technologií zaplatili my, to sice ještě nevím, ale nějaký takový tok bych tam čekal. Na hodnoty poměr cena/výkon to přepočítat neumím, ale úplně bych nejásal.

0 0
možnosti

Kde už není transparentní vůbec nic, je tak "díky" výpočetní technice, která umožnila takové operace, za které lze schovat cokoliv - pokud jste myslel zhruba toto, pak samozřejmě souhlasím. Normálně perpetuum mobile nejde sestrojit, ale v té finanční sféře už funguje v rámci pochybných transakcí apod.

0 0
možnosti
Foto

Vidíte, to jsem sice úplně na mysli neměl (či přesněji jsem své úvahy nedovedl do těchto důsledků), ale máte pravdu, že tohle je opravdu další rozměr té problematiky - kdybych se na to zkusil dívat jako čistý mikroekonom, pak bych musel IT obvinit i z toho, že pomáhá odvázat výnos od reálných základních statků (i když primárně se o to snaží finanční sektor, IT mu tady jde vydatně na ruku).

0 0
možnosti
Foto

Poslyšte, nesužuje Vás pocit viny? Nepracoval jste náhodou na nějakém "vynikajícím" projektu, jako třeba IZIP nebo Zdraves?

Podvod ekonomický je to tehdy, když někdo shrábne prašule za programový balík, který jaksi příliš nefunguje. ;-(

0 0
možnosti
Foto

Ne, naopak, dělám první poslední pro to, aby tomu na mých projektech tak nebylo a troufám si tvrdit, že se mi snad daří tu popisovanou bilanci držet aspoň trochu v mezích. I když je to občas spš boj s větrnými mlýny.

Ale o to víc se mě vytáčí, když se realizuje nějaká ta z těch popsaných hyperbolických variant a stojí to práci a nervy zase jen mě. Nejsem tady od toho abych vyřešil veškeré problémy světa, na to tady byl před nějakými 2000 lety už jinej frajer a jak dopad, tak nevím, proč bych je měl řešit zase já.

S výše uvedenými projekty opravdu nic společného nemám, ale háček tkví v tom, že i když je projekt korektní a finančně a legislativně čistý, tak stejně je to zase jen IT, jehož efektivita je - ať už jde o státní správu či komerci - blízká bodu mrazu.

O případech, když je to jen pračka na peníze můj článek nehovoří, takovými projekty se určitě nešpiním, děkuji za pochopení. Nicméně cynicky bych poznamenal, že jako pračka na peníze je IT naopak velmi efektivní a výkonné.

0 0
možnosti

J41a48k28u77b 83H21o50z79a

21. 5. 2019 18:41

Živím svou maličkost v IT. Pokud se neživím poctivě, máte povinnost mě udat. ;-)

0 0
možnosti
Foto

Hovořím o podvodu ekonomickém, nikoliv kriminálním.

0 0
možnosti

Počítače jsou dobrý sluha ale zlý pán - jejich existence je nevratná a nevymýtitelná a právě tak, jako je tisíce příkladů dobrého použití (zejména technologie a řízení technologických procesů, medicínské aplikace a mikrominiaturizace) tak je tisíce příkladů jejich zneužití a ohlupování lidí. Nejstrašnějším počítačovým molochem jsou aplikace v administrativě, které se zcela vymkly jakékoli racionální efektivitě a slouží jen jako obrovské tunely na všechny myslitelné finanční zdroje. Kromě takzvané betonové lobby, která dojí stát při výstavbě dálnic je výstavba takzvaných informačních systémů ve státní správě dalším největším zlodějským tunelem na státní rozpočet. Efekt internetu v domácnosti a osobním životě je nesporný a záleží jen na tom do jaké míry lze ukrotit možnou závislost - ale to je problém i všech jiných závislostí.

1 0
možnosti
Foto

Nesouhlasím. IT přináší leckdy nevídané pohodlí. Z domova si objednám lístky do divadla, dokonce si vyberu konkrétní sedadla, zarezervuji vlak rovněž s konkrétními oblíbenými sedadly, najdu a objednám nocleh v Praze, podívám se, jaké bychom mohli ještě navštívit výstavy či jiné akce, najdu vše na mapě, zjistím, jak se tam dostanu, kdy je otevřeno, kolik to bude stát, kde se v okolí najím, před odjezdem na nádraží zkontroluju, zda vlak nemá zpoždění. Pokud je hnusně a můj hotel má slušné internetové připojení, můžu jinak špatně využitelný čas využít třeba ke sledování rozkoukaného filmu, můžu sdílet zážitky s dětmi a vnoučaty včetně obrázků a videa... Mám rád tyhle příjemné vymoženosti.

0 0
možnosti
Foto

Nejedná se o konkrétní instance těchto vymožeností, takže lze špatně zhodnotit kolik ta úspora času Vás (a dalších klientů) stála nás jako celou společnost práce na to ji vybudovat a udržovat, ale kladnou bilancí bych si tady moc jistý nebyl.

0 0
možnosti

Chááá, kecy! ;-D

Tedy svým článkem dokazujete neužitečnost, protože jste promarnil svůj čas jeho psaním, a můj jeho čtením. Oba jsme mohli dělat něco užitečnějšího, třeba se dloubat v nose. Nebo sedět v hospodě místo u počítače. :-)

Internet by bez počítačů nemohl existovat. Na internetu pak najdu hromadu návodů k tomu, jak se mohu něco naučit. Třeba vařit. A to nejen v podobě textů nějakých receptů, ale i videonávodů atp.

Nevím, jaké projekty děláte vy, ale já mám za to, že za svou práci jsem placen přiměřeně a že zákazník mou práci chce - tedy se mu vyplatí a platí mi přiměřeně férově za to, co mu dodám.

1 0
možnosti
Foto

Kdybych jej psal tužkou na papír a připíchnul na místní nástěnku, pak - když odhlédnu od toho, že pokud bych v kontextu dané doby používal tyto prostředky, tak by asi obsah toho článku byl jen pouhou science-fiction - bych se dobral stejné neužitečnosti. Souvislost s Internetem mi tady uniká.

A důvod pro je ho sepsání je prostý: už mě to nebaví opakovat to pořád ústně, tady je to hezky napsané jednou (opět jedno jakými prostředky) a mohu se na to v klidu už jen odkazovat. V historickém papírovém světě bych si asi vytisknul leták, či poslal článek do novin, dosáhnul bych přiměřeně stejného efektu.

0 0
možnosti

I62v27o 74Ž66á53č38e30k

21. 5. 2019 17:08

Když se vegetarián vyučí řezníkem, tak má těžký život.

5 0
možnosti
Foto

To bohužel není odpovídající příměr.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS