Lukas Plachy

Vít Bárta je skvělý ... manažer.

20. 05. 2011 9:50:16
Kolik lidí dnes umí své názory jasně vydefinovat, formulovat a vyjádřit? Je dobré, že se konečně našel někdo, kdo uměl jasně specifikovat a kodifikovat svůj směr a cíl - ať už byl jakýkoliv.

Když se rozhlédnu po denním tisku, a pokud jen pětina toho, co se v něm píše o VV, je pravda, tak bych si o žádného (super)guru neopřel ani kolo (možná kdybych jej před tím zajistil řetězem na motorku a po tom dezinfikoval). Ale v celém tom hnoji mě zaujala jedna věc, která - pokud není perlou - je přinejmenším lapis lazuli.

Když si odmyslíme některé nahrávky, tak to co VB aktuálně láme vaz je fakt, že o veškerých svých diskutovatelných až pochybných rozhodnutích má nějaký papír. Ať už se jedná o jasně řečený (nahraný) fakt, ať už se jedná o jasně sdělenou informaci komunikovanou pak v nějakých e-mailech, ať už se jedná o nějaký dokument. A to je přece základní manažerskou dovedností: uvědomit si kam chci jít, jasně to formulovat do konkrétních cílů, a pak se nebát si sednout na zadek a vykomunikovat to s těmi, kteří mě tam mají donést. Vykomunikovat ať už tím, že s nimi každý druhý pátek 12 hodin debatuji ve svém bytě, nebo tím, že investuji čas a práci, abych o tom sepsal dokument.

Že v politice (tak jak je chápána a zneužívána v našich krásných krajích) je to kravina, to se VB ještě nenaučil a obávám se, že už to ani nestihne. VB podle mého názoru zůstal na půl cestě - manažersky perfektně zvládnuté nesmyslná a nekorektní rozhodnutí a cíle. Kdyby byly bývaly jeho cíle korektní, byl by to bezpochyby vynikající politik. Chápat politiku jako business (kterou samozřejmě je) je z hlediska a etického a morálního pochybné až pochybené, z hlediska pragmatického v této zemi zcela správné. Ale pokud je to business, tak naprosto chaotický, postavený na "jedna pani povídala". VB se pokusil přenést své (pravděpodobně úspěšné) manažerské praktiky do politiky. Bohužel ne s úplně korektním cílem - chtěl tomu businessu dát řád. A kolik manažerů (ať již státních nebo soukromých) umí používat takovéto pregnantní a jasné postupy, jsou schopni si za svým názorem natolik stát (ať už je jakýkoliv), že jej zaznamenají na papír, nebo jasně a "veřejně" řeknou?

Snad se svítá na lepší časy - mám prvního politika, který ukázal, že - bez ohledu na to kterým jede směrem - tu loď umí perfektně řídit. A já jsem optimista: nebojte se, ještě 15-20 politických generací a budou politici, kteří to řízení nejen zvládnou, ale také pojedou nějakým alespoň trošku všeobecně prospěšným směrem.

Autor: Lukas Plachy | karma: 9.47 | přečteno: 1331 ×
Poslední články autora