Výkřik psance datových spojení

20. 05. 2010 9:30:35
Přesouvání služeb z lokálních provedení do provedení "online", tedy kdy se počítače mění zpátky na hloupé terminály, které pouze přeposílají uživatelské požadavky a zobrazují výsledky, je žhavým trendem moderní doby. Proboha zastavte tuhle pitomost!
Při práci s mobilem (a nejen s ním) máme ruce svázané datovým připojením.
Při práci s mobilem (a nejen s ním) máme ruce svázané datovým připojením. L. Plachý

Zrovna dnes jsem si přečetl zajímavý článek pana Čermáka o Výkřiku oběti datového roamingu. S informací, která je smyslem toho článku tímto nepolemizuji, naopak s ní zcela souhlasím (pokud je cena za kterou nakupujeme data doma cenou odpovídající realizaci, tak proč ksakru za hranicemi platím jak Rockerfeller?). Co mě ale vyloženě vytáčí je situace, která k této "závislosti" na datovém připojení vede. Pan Čermák jmenovitě uvádí tyto příklady využití, ke kterým potřebuje(me?) data:

  • mapy
  • slovník
  • jízdní řád
  • noviny
  • synchronizovaný kalendář

Ať se na mě nikdo nezlobí, ale fakt, že se nacházíme ve společnosti, která vůbec vymyslí takovéto služby online (a že někdo takovéto služby online taky používá) me skoro děsí! Jestli jste totiž zaregistrovali, tak v tomto seznamu jsou smíchány 2 druhy služeb (chcete-li aplikací), kde první dvě vůbec nemají co dělat online! K čemu je mi mapa, sloužící apriori orientaci v neznámém či dokonce "divokém" prostředí, když k tomu potřebuji mobilní signál (tedy nacházet se v "čitelném", civilizovaném prostředí, o kterém mám dopředu stejně všechny informace)? K čemu je mi slovník, když se nejprve musí s "domorodou" sítí domluvit můj mobil? A především - ať už mapy nebo slovník - to je ukládací prostor tak drahý, tak nedostupný, tak omezený, tak problematický, že tyto data nemohu mít přímo v telefonu nahrána? (A jen pro přesnost: naopak u novin, kalendáře a v zásadě i jízdního řádu jejich nutnost býti provozovány v online režimu nerozporuji, snad jen ten jízdní řád je trochu na pomezí...)

Fuj! Stáváme se otroky kabelu (a je jedno, že je to jen ten "vzdušný" kabel). Zneužíváme Internet způsobem, kterým vůbec nebyl zamýšlen - hergot Internet není vývojové prostředí, to není Platforma, to je komunikační médium pěkně prosím. Co víc - a vyplývá to už i z definice transportních protokolů - není stavový. Pracuje se s dávkami dat, ne se "souvislým" datovým tokem jediného sezení. Googlemaps jsou vynikající pokud se chci podívat jak to vypadá někde, kam se třeba nepodívám, nebo kam normálně nejezedím (indické Dillí například). Ale pokud budu chtít do Dillí náhodou odjet, má být moje oblíbená GPS aplikace navržená tak, aby si příslušná data stáhnula, nakešovala (transparentním a uživatelsky ovlivnitelným způsobem uložila!) a pak mi je poskytnula. A ne, že až přijdeu do Dillí, začnu jako první hledat mobilní signál!!! A tím se vůbec nedotýkám problému toho, že u "offline" aplikace bych musel tahat haldu "zbytečných dat" s sebou, nebo kupovat data která nepotřebuji - to přece není pravda, nevidím důvod proč by mi (třeba zrovna Google) ty data zrovna neposkytnul ("nepůjčil"). Nejsem přece blbec abych si stahoval celý Svět! Si stáhnu jen tu část mapy kterou potřebuji, ne?

Použití (zneužití) datového toku zmíněnými aplikacemi je snad možná ještě pochopitelné, ba co více - jak už bylo řečeno - aplikace charakteru vyloženě komunikačního (pošta, IM...) nebo "aktuálního" (noviny) mohou být klidně online (ale i tady bych si dovolil poznámku - co má co dělat poštovní klient na webu? poštovní klient má být aplikace u mě a po Internetu chodit jen ty zprávy! ne celé obrazovky se seznamy, adresářem odesílatelů, nastavením a jánevímčímvším). Ale quo vadis Internete? Kdejaký informační systém se dnes cpe jako "clientless" a celý se programuje jako web (a na pomoc interaktivitě se používá jeden hack typu JavaScript, AJAX atp. za druhým), vznikají dokonce i aplikační prostředí kdy vlastní prohlížeč (ano, WEBOVÝ prohlížeč!!) zobrazuje celou plochu i s okýnky jako by se nechumelilo (a server tak obsluhuje plynule i naše data..), vznikají mobily které by mohly být tak užitečnými a báječnými přístroji i mimo jakýkoliv signál (mapy, GPS navigace, hudba, video, rádio(no, dejme tomu..), fotoaparát, knížka, hra, kalkulátor, zápisník/záznamník, keš organizéru/pošty, ...) ale nejsou - protože polovina jejich aplikací je pouze na serveru výrobce mobilu. Proboha jsme normální?

Proč proti tomu tak brojím? Jsem snad zastánce nedotknutelného soukromí (které tímto asi dost utrpí)? Jsem snad zeleným maniakem, který by nejraději zahodil telefon a notebook a lezl po stromech? Jsem snad obráncem míru a Internet vidím jako jeho ohrožení? Jsem snad politikem? Ne - jsem normální člověk, který ale neche být závislý více, než je nezbytně nutné. Ať už na jiných lidech, ať už na infrastruktuře. Protože sám zatraceně dobře vím, kolik práce to dá udržet jakoukoliv infrastrukturu v chodu. Je hezké, že datové připojení získám za pár korun - jenže máte vůbec tušení, kolik statisíců člověkohodin musí být investováno do toho abych to datové připojení měl (skoro) všude na světe? Tak proč bych měl tyto vzácné a drahé, navíc opravdu ne vždy dostupné prostředky plýtvat na to, abych si udělal poznámku do zápisníku? A co hergot na tom, že se mi HNED uloží na serveru a hned ho uvidím odevšud jinud? Snad umím synchronizovat až budu mít spojení, ne? A když vypadne jen jeden jediný malinkatý článeček celého tohohle supersložitého nesmyslu, tak se ke svým poznámkám co? No nedostanu! Jak to skončí? Že když dojde k nějakému průšvihu (počínaje výpadkem proudu, přes porouchy zařízení, jadernou válkou a světovou apokalypsou konče), tak mi můj počítač ani nenabootuje? Už i do elektronických kláves (keyboard) mi výrobce narval Internet! Díkybohu (zatím) jen na stahování dalších rozšíření. Ale směr, kterým směřujeme vypadá tak, že za pár let po stisku klávesy na klaviatuře bude její kód poslán na server výrobce, tam bude nasyntetizován příslušný tón, a jako streamované médium mi poslán během cca 0,00025 msec zpátky. A ještě budou mít tu drzost mi do očí tvrdit, že díky tomuto řešení mi můžou vylepšovat zvukové vzorky "za pochodu". Děte s tímhle k šípku. Ať žije šneček a jeho domeček!

Autor: Lukas Plachy | čtvrtek 20.5.2010 9:30 | karma článku: 16.10 | přečteno: 1463x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.12 | Přečteno: 122 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 24.19 | Přečteno: 514 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 293 | Diskuse
Počet článků 24 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1703

Odborník je člověk, který ví stále více o stále méně věcech, až nakonec ví úplně vše o naprosto ničem.

Osoba se širokým rozhledem je člověk, který ví stále méně o stále více věcech, až nakonec neví vůbec nic o naprosto všem.

 

Jsem odborník se širokým rozhledem - nevím vůbec nic o naprosto ničem.
http://lukas.plachy.eu

Seznam rubrik

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...