Lukas Plachy

Vítáme Českou televizi mezi bulvárními médii

20. 02. 2012 22:40:13
Dnešním pořadem "Reportéři", konkrétně reportáží o T. Okamurovi, se ČT úspěšně zařadila mezi bulvární média, jejichž jediným úkolem je, aby na každého, kdo jen trošku vystrčí čenich, něco našli. Ne pro politickou objednávku, ne pro "hlídání demokracie", ale prostě pro tu zatracenou sledovanost.

L. Plachý

Je mi ukradené, kde přišel pan Okamura ke svým milionům. Jako každému správnému sobci je mi naprosto lhostejno, z koho a jak ty peníze sedřel, pokud tím někoho nepoškodil. Nezajímá mne, jestli se tak stalo opravdu pomocí nějakých divných černých machinací, jak naznačovala zmíněná reportáž, je mi putýnka jestli je opravdu natolik schopný a šikovný, že opravdu vše získal prostředky zcela legálními, morálními a pouze tvrdou prací (tuto větu, i když v dnešní době zní jako ironie, prosím jako ironickou neberte). A především je mi naprosto volné, jestli doložil všechny papíry nebo ne (pokud se tak stalo omylem či opomenutím, a pokud je schopen tyto dokumenty obratem dodat).

Zato mi není volné, že ČT natáčí takovéto pořady, které bych - jen s mírnou dávkou paranoi - mohl považovat za politickou objednávku. Pokud se tak opravdu stalo (i když mi to přijde jako hodně praštěné, třebaže se zde hodně takovýchto názorů zcela určitě vynoří), pak není třeba to komentovat. Bohužel mnohem více mi toto bezzubé tlachání o nedoložených papírech do OR a naznačování tajných zdrojů financování přijde spíš jako prostá snaha některého reportéra či jeho nadřízeného nutně - s prominutím - nakálet do hnízda každému, kdo jen trochu nějak vynikne (i kdyby to bylo jen rétorikou a vhodně (ne)okázalým vystupováním a zastáváním té mentorské pozice "někdo to, jak by to všechno mělo být správně, nahlas říkat musí, abychom se díky tomu my ostatní mohli cítit civilizovaně a jinak si dál páchat ty naše podvůdky, zlodějinky a hříšky všedního dne, a až na to, jak je to doopravdy, přijdeme (taky) tomuhle mentorovi, tak to bude jeho kůže a ne naše, kterou z něj stáhnem zaživa").

Takže ČT se tímto krokem dostala na mediální dno bulváru, který přesně takhle funguje - ať to koho stojí co to stojí, hlavně že máme o čem vysílat, hlavně že se můžeme předvádět jako hlídači demokracie a mravů, jako ti jediní morálně nepochybení. Tím hůře, pokud se u pana Okamury opravdu jedná jen o normálního, pracujícího jedince, který měl příliš mnoho sebevědomí a drzosti vystrčit svoje ústa výše, než kolik dokázala snést "morálka" České televize. A ještě hůře, pokud opravdu něco skrývá a nebo něco provedl, protože tak, jak to bylo "ukázáno", to bylo až patetické a pouze nactiutrhačné a nepodložené žvanění a dalo mu tak báječnou možnost vystoupit v roli oběti a postarat se, aby o tom studem už nikdo raději ani necekl. Bravo, páni reportéři, bravo.

Autor: Lukas Plachy | karma: 34.75 | přečteno: 2349 ×
Poslední články autora