Přiznejme si to - IT je v pikách

22. 10. 2011 8:30:40
Přátelé, kamarádi, kolegové, přiznejme si to - IT je v háji. To co tady stavíme je jen domeček plný přístaveb, nástaveb a dostaveb jak z comicsu.
Stavíme novou Babylonskou věž? Pro změnu v IT? Autor foto: Pieter Bruegel the Elder (Public Domain dle Wikimedia Commons)
Stavíme novou Babylonskou věž? Pro změnu v IT? Autor foto: Pieter Bruegel the Elder (Public Domain dle Wikimedia Commons)

Proč? Protože samo o sobě nestačí tempu doby, kterou přineslo. Chtějí po nás věci, které my neumíme splnit. Přesněji - protože jsme holký a klucí šikovní - tak věci, které plníme, ale za jakou cenu!

Chtějí po nás online aplikace, které ale drží stav - a my na to máme jediný standart - HTTP protokol - a ten je bezstavový. A tak plichtíme - cookies, session ID, platformy které tyhle hnusy řeší za nás ... ale pořád jen jako nástavbu.

Chtějí po nás interaktivní online aplikace - a my máme pořád jen HTML (i kdyby 5) a JavaScript. A tak plichtíme AJAXe, knihovny jako JQuery či JGrid a další a další a další ... ale zase jen nástavby.

Chtějí po nás integrované aplikace - a my? No nemít XML tak se nedomluvíme. A občas ani s ním. A tak máme SOAP a REST a ... a zase jen předávání správ mezi 2ma, 3ma, 10tima zcela nezávislými architekturami - na vlastních technologiích, na vlastních procesech(*).

Chtějí po nás všude dostupná naše/jejich data - a tak jim je prostě prdneme na nějaký servery v Mexiku, severní Kanadě nebo na Aljašce, nebo, pro mě za mě, čert to vem, někde. Ale jejich bezpečnost, nedotknutelnost, integritu, a nebo (a hlavně!) potřebu či logiku dostupnosti už nikdo neřeší.

Chtějí po nás aplikace dostupné vždy a všude - a tak jim zneužijeme všechny výše uvedené přístavby a ještě to hodíme do cloudu. A uděláme z toho nový buzzword. A budeme se ohánět tím, že elektrárny dřív měl každý podnik taky "svoje", ale pronajímat si kapacitu od centrálních elektrárenských podniků provozujících celou síť je přece přirozenější (to není vtip, to jsem fakt viděl!!!).

Přátelé, kamarádi, kolegové - probuďte se!!!! Začněte řešit systémová řešení, začněte se vracet do doby proprietárního kódování, místo stavění z kostek velkých jak v dětské skládačce! Protože to, z čeho dnes tyjeme, je odkaz z dob, kdy první programátoři neváhali (místo hledání která knihovna či platforma jim - jako black-box, bez nároku na pochopení - poskytne požadované služby) vyhrnout si rukávy, pochopit princip, algoritmy a šli si to naprogramovat sami. Protože právě z těchto "děl starých mistrů" my dnes a nyní žijeme - ale žádná nová nevyvíjíme. Korunu tomu nasazují velké firmy, které za tím cítí velké prachy, a dělají nástavby nástaveb - pro změnu jen v GUI! Pojďme zase při tom osidlování divokého západu (kterým IT stále ještě je - i přes vznikající standardy) projevit zase trochu kreativity a vrátit se back to basics.

P.S. Přesto smekám v obdivu před těmi, kteří se dnes a denně smaží v záři monitorů, aby pozohýbali ty kostky tak, jak si zákazník přeje. To je TAK úmorná činnost - po mě to ale prosím nechtějte.

(*) A tady jen maličkou poznámku k té komunikaci mezi různými architekturami - já zatraceně dobře vím, že právě k tomu byly tyto protokoly navrženy! Ale to snad neznamená, že se tím bude řešit každé aplikační uprdnutí, které už dnes neumíme vyřešit jinak, ne?

Autor: Lukas Plachy | sobota 22.10.2011 8:30 | karma článku: 17.76 | přečteno: 1436x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 23.86 | Přečteno: 402 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.40 | Přečteno: 297 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.77 | Přečteno: 516 | Diskuse
Počet článků 24 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1703

Odborník je člověk, který ví stále více o stále méně věcech, až nakonec ví úplně vše o naprosto ničem.

Osoba se širokým rozhledem je člověk, který ví stále méně o stále více věcech, až nakonec neví vůbec nic o naprosto všem.

 

Jsem odborník se širokým rozhledem - nevím vůbec nic o naprosto ničem.
http://lukas.plachy.eu

Seznam rubrik

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...